MOSTPRESSE.dk

Fremstilling af æblemost

Mostfremstilling

Mostpresse 8T

Frugtkværn

Presseklæder


Æblemostpresning

Hjemmeproduktion af most, saft, juice, cider og vin af æbler og pærer er en gammel tradition, der ikke mindst i Danmark er værd at føre videre.

Æblemostpresning er en god måde at samle generationerne på, en hyggelig aktivitet for hele familien og en god udnyttelse af nedfaldsfrugt.

Stor er overraskelsen over mængden af
saft, som æblerne giver - og ikke kun hos børnene. Selv voksne fascineres af at 25 kg æbler kan give op til 20 liter æblemost svarende til 80 sodavands-flasker.

En hjemmelavet æblemost uden sprøjtemidler og unødige tilsætningsstoffer er både sund og velsmagende, og æblemosten kan forædles videre til cider, cidereddike og vin. Men pas på - det kan hurtigt blive en livslang passion med de utallige muligheder, der er for variationer af æblesorter og opskrifter.


Hvilke æblesorter er bedst til æblemost
?

Alle danske æblesorter er velegnet til æblemost. De gode gamle most-klassikere er Gråsten (Guldmost), Cox Orange og Filippa, men prøv at blande spiseæble-sorter med de mere syrlige madæbler, gerne tilsat lidt vildæbler og pærer. Denne blanding falder i de flestes smag. Ellers er fremgangsmåden at bruge hvad man har og smage sig frem.
  Udstyr til mostfremstilling

Æbler, gerne nedfaldsæbler
Æblekværn, fx denne her

Mostpresse, fx denne her

Beholdere til skylning, opsamling af æblepulp og opsamling af most. F.eks. baljer, spande og dunke
Beholdere til opbevaring af most. F.eks. dunke og flasker i plast eller glas


Pakke- eller kurvepresse ?

Til presning af æbler bruger man en pakkepresse, som også mosterierne gjorde før i tiden.
I en pakkepresse bygger man
de kværnede æbler op lagvis.

En kurvepresse er ganske udmærket til presning af bær.
I en kurvepresse presser man bærrene i en "tønde".

Æbler presset i pakkepresse
giver 60-80 % saftudbytte - men ca. det halve i en kurvepresse.

Man glemmer ofte at i most-sæsonen i oktober, er det mørkt kl. 18 og måske blæst og 10°.

For at få en god oplevelse med mostpresning, er det min erfaring at det er vigtigt at most-udstyr virker effektivt og tilfredsstillende.




Sådan laves æblemost

1. Klargøring af æbler 3. Presning af æbler
2. Findeling af æbler

4. Opbevaring af most





1. Klargøring af æbler


Æblerne, og gerne nedfaldsæbler, skylles og eventuelle dårlige/stødte partier skæres væk.


2. Findeling af æbler

Til findeling af æbler bruges en æble-kværn (synonymer/alternativer: æblerasper, frugt-kværn, æblerive, frugtmølle, elektrisk mølle).

Vigtigst er det at kværnen kan levere tilpas små stykker. Her anbefaler jeg en elektrisk æblekværn, idet en håndkværn oftest er for grov og iøvrigt svær at dreje.

Æblerne hældes i tragten på æblekværnen
og kommer ud som æblemasse, også kaldet æblepulp.


3. Presning af æbler

Æblepulpen skal nu presses for at skille saften fra. Her bruges en pakkepresse (synonymer/alternativer: mostpresse, æblepresse, frugtpresse, kurvepresse, pladepresse!).

Vigtigst er det at pressen er effektiv, så mest muligt saft kan presses ud. Af hensyn til børn og ældre må pressen selvfølgelig også gerne være nem at bruge.

I pakkepressen lægges æblepakker og presseplader lagvis som i en lagkage. Først en presseplade, så en pakke bestående af æblepulp pakket ind i et presseklæde og så igen en presseplade. Stakken bygges op og afsluttes med en presseplade og trykpladen fastgøres over stakken.

Med donkraften presses stakken nu sammen og æblemosten løber ud af hullet i bunden og ned i beholderen.
Når donkraften ikke kan komme længere op, løsnes denne og den sammenpressede stak og trykpladen sænkes og stakken presses igen. Dette fortsætter til der ikke kommer mere most ud af stakken.


4. Tapning og opbevaring af most

Efter presning kan mosten nedfryses eller pasteuriseres (opvarmes til højst 80°).
Mosten hældes på rene flasker/dunke af glas eller plast.

Æblemost i plastbeholdere kan fryses med en holdbarhed på 1 år. Efter optøning kan mosten holde sig 5-6 dage i køleskab. Ved denne metode bevarer æblemosten sin friske smag.
 

En elektrisk æblekværn til findeling af æbler leverer tilpas små æblestykker.


Pakkepressen klar til opbygning af pakkerne. Et presseklæde lægges over pakkerammen i saftbakken og æblepulp fordeles og pakkes ind i klædet. Pakkerammen fjernes og en presseplade lægges over. Denne proces gentages til hele stakken er bygget op og trykpladen monteres øverst.

Pakkepresse med stakken klar til presning. Stakken presses sam-men med donkraften og mosten løber ned i saftbakken og videre til beholderen. Når donkraften ikke kan komme længere op løsnes denne og den sammen-pressede stak og trykpladen sænkes og stakken presses igen.
Til toppen af siden


Copyright © 2003. Alle rettigheder forbeholdes. 23-11-2024